-A les excavacions arqueològiques del 2013 realitzades al jaciment protohistòric de la Font de la Canya es va descobrir un espai a l’aire lliure amb un gran conjunt de restes faunístiques

-Un estudi internacional ha descobert un abundant nombre de mossegades produïdes per porcs i herbívors

-Aquestes dades, juntament amb evidències que mostren el pas d’animals sobre les restes, indicaria l’ús d’aquest espai com a corral

-Aquest estudi permet conèixer el paper de la ramaderia en un jaciment del tipus “camp de sitges” com és La Font de la Canya

-Durant el mes de setembre noves excavacions a la zona residencial del segle VII aC.

Un estudi recentment publicat a la revista internacional Archaeological and Anthropological Science ha posat al descobert un espai utilitzat per guardar animals al jaciment de La Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) al segle VI aC. La troballa és especialment rellevant ja que aquest tipus d’espais són difícils d’identificar en arqueologia.

Durant la campanya arqueològica duta a terme el 2013 es va trobar un gran conjunt de restes òssies d’animals sense connexió i barrejada amb restes ceràmiques i metàl·liques. En aquest estudi, liderat pel Sergi Jiménez, s’han identificat grans quantitats de mossegades produïdes per animals domèstics com els porcs, les ovelles, les cabres i els bous. Els porcs, com els gossos, poden alimentar-se tant de la carn com dels ossos. En canvi, els herbívors poden consumir els ossos quan estan secs i no tenen carn per obtenir les sals minerals. Aquesta descoberta, juntament amb una mandíbula de bou amb una patologia produïda per mossegar ossos, i traces de trepitjades sobre els ossos, indicarien l’ús com a corral d’aquest espai.

El jaciment protohistòric de La Font de la Canya és un dels més emblemàtics de l’arqueologia penedesenca i catalana. Durant els més de 20 d’anys d’excavacions, s’han identificat més de 400 sitges destinades a l’emmagatzematge de cereals. Gràcies a aquest estudi, ara sabem que no només era un centre exclusiu per a l’agricultura sinó que la ramaderia també era present.

Durant el proper mes de setembre es duran a terme noves excavacions arqueològiques a la Font de la Canya. S’iniciaran les excavacions a la zona residencial més antiga del jaciment de la fase de la primera edat del ferro o preibèric (segle VII aC), ara per ara gairebé desconeguda. Esdevenen les cases on vivien les primeres viticultores i viticultors de l’antic Penedès. També durant el mes de setembre es procedirà a restaurar i adequar per les visites el celler-magatzem soterrat del segle III aC, excavat durant els darrers anys.

El projecte de recerca a la Font de la Canya és  possible gràcies al recolzament de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i entitats i cellers com la DO Penedès i Cellers Torres, que recolzen la recerca sobre l’arqueologia del vi del jaciment.

L’article es pot llegir lliurement en aquest enllaç: https://rdcu.be/b4ATN