El jaciment de la Mota de Sant Pere es troba situat a la dreta de la desembocadura del riu Foix, al municipi de Cubelles. Actualment l’Ajuntament de Cubelles i la cooperativa ArqueoVitis treballen conjuntament en un projecte de recerca arqueològica i de socialització del coneixement per aquest emblemàtic indret cubellenc.

El complex està format per un xalet que actualment és la seu de l’associació de veïns del barri, construïda a sobre d’un fortí de la Guerra Civil Espanyola. A més, a la part més alta de la mota, va existir entre els segle XIII i el XIX el Priorat de Sant Pere, del qual avui dia no queden restes visibles. Tot i la perllongada ocupació de l’indret, la presència de materials ceràmics d’època més antiga ha estat confirmada per diversos estudiosos i arqueòlegs durant les darreres dècades (com A. Ferrer, J. Bellmunt, J. de la Vega, X. Virella, J. Casañas i M. Miret).

La cronologia dels fragments ceràmics recollits va dels segles V- IV aC, com a mínim, fins al segle II-I aC. Entre els fragments que ofereixen aquestes cronologies antigues es troba un fragment d’una nansa de kylix d’origen grec, ceràmica a mà i fragments de ceràmica ibèrica pintada, recuperats al voltant de la casa edificada sobre el fortí. A partir de la construcció d’un transformador al costat de la mota, també es van documentar diversos fragments de ceràmica ibèrica.

Les característiques d’aquesta ocupació antiga però, són difícils de determinar per la manca de context estratigràfic de les troballes superficials realitzades i d’excavacions arqueològiques, però denoten una ocupació amb una llarga continuïtat (Miret, M., 2005). Tot i així, les troballes juntament amb la situació estratègica de l’assentament, fan pensar en un enclavament portuari preromà ibèric i fins i tot alguns autors el consideren de tradició fenícia relacionat directament amb l’assentament protohistòric de la Timba de Santa Bàrbara (Castellet i la Gornal i L’Arboç) (Casañas, J. 2012).

Donada la situació geogràfica de la Mota de Sant Pere, l’excavació arqueològica pot ser clau per conèixer l’estructura territorial i la forma d’ocupació de l’espai durant la protohistòria i definir les estructures socioeconòmiques lligades amb la construcció del paisatge, dissenyat i definit per la societat ibèrica a la vegada que es va formant política i econòmicament.

Més informació:

La Mota de Sant Pere (Cubelles): una ocupació protohistòrica a la desembocadura del riu Foix. Magí Miret Mestre. IV Trobada d’Estudiosos del Foix (Clariana, 16 de juny de 2016).