El jaciment ibèric del Puig del Cocodril (o Pujol d’en Figueres) es troba situat al municipi penedesenc de Subirats. Situat a 297 msnm dalt d’un cim de la Serra d’Ordal i separat per un penya-segat del Castell de Subirats. Envoltat per dues corrents d’aigua i terrenys idonis pel cultiu, domina l’important eix fluvial del riu Anoia i gaudeix d’una vista privilegiada que abasta des del Montseny al Baix Llobregat amb indrets de les comarques del Vallès Occidental, el Ripollès, el Bages, l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt i el Baix Penedès.

El jaciment es coneix des de l’any 1899, gràcies als estudis geològics i espeleològics de Mn. Norbert Font i Sagué del Centre Excursionista de Catalunya. La primera intervenció arqueològica s’ha dut a terme durant el 2017 i ha permès confirmar l’existència d’urbanisme, constatar un gran retall a la roca natural i dos anells de pedra encerclant la part més alta del turó que podrien correspondre a un fossat i dues línies de muralla, així com abundants restes materials de vaixella ceràmica estesa en superfície.

Els resultats més espectaculars pertanyen al sondeig 1, on s’ha destapat un potent mur i una porta corresponent a una casa o magatzem del segle III aC que conté com a mínim quatre àmfores que, per bé que trencades, es conserven en la seva totalitat entre l’enderroc de la paret de la casa en el seu moment de destrucció.

La sorpresa més inesperada, però, ha sigut la documentació d’una fase anterior, més antiga, que es conserva sota aquest hàbitat del segle III aC i que ens indica una llarga ocupació del Puig. Ara cal confirmar si aquestes fases anteriors es corresponen amb la fase de la primera edat del ferro o preibèric (segle VII-VI aC) de la qual tenim evidències per la troballa de fragments d’àmfores fenícies en superfície.

El Puig del Cocodril forma part del projecte de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l’època romana republicana: una perspectiva històrica i evolutiva i forma part dels projectes de recerca que subvenciona el Departament del Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més informació:

El Puig del Cocodril