ArqueoVitis sccl neix com la primera cooperativa amb la condició d’iniciativa social i sense ànim de lucre, destinada a donar serveis de caire científic i divulgatiu sobre el patrimoni arqueològic, cercant la convivència amb els agents socials de l’entorn i la possibilitat d’ajudar el jovent a créixer formativa i laboralment en aquest sector.

El projecte de creació de la cooperativa ArqueoVitis sccl esdevé singular per la innovació que suposa en el món de la investigació arqueològica, la divulgació del patrimoni i el turisme, així com per la integritat del seu impacte en el territori.

A través de l’aposta per l’economia social, vol donar resposta a les necessitats generades per la falta de mitjans en la recerca, a l’interès del públic no especialitzat i a la inserció laboral dels especialistes del sector.

La cooperativa participa en la gestió de diferents jaciments arqueològics de les comarques de l’Alt i Baix Penedès i l’Anoia. Compta amb la cooperativa Actua sccl com a sòcia col·laboradora, però la intercooperació abasta a quatre cooperatives de l’economia social.

Les cooperatives són grups de persones que s’han unit voluntàriament per tal de satisfer en comú les seves necessitats, mitjançant una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica.

Principis*

Adhesió voluntària i oberta

Gestió democràtica per part dels socis

Participació econòmica dels socis

Autonomia i independència

Educació, formació i informació

Cooperació entre cooperatives

Interès per la comunitat

*Totes les cooperatives del món comparteixen els mateixos principis i s’identifiquen amb una definició consensuada el 1995 per l’Aliança Cooperativa Internacional, que representa milers de cooperatives al món.

Arqueovitis forma part dels projectes d’economia social i cooperativa que han rebut l’acompanyament del programa aracoop en l’edició 2017