L’ermita de Sant Andreu de l’Avellà (Font-rubí, Alt Penedès), era una petita ermita romànica, amb reformes ja en època moderna, situada a l’entrada del nucli de l’Avellà, abans de les intervencions efectuades estava en un estat d’enderroc força avançat i només es podia contemplar part de la volta de l’absis.

La finca on està situada és propietat de la família propietària del celler Heretat Mont-Rubí, S.A. Dins un programa de recuperació i valorització de l’entorn, la propietat s’ha marcat com a objectiu recuperar i tornar a donar ús a aquests destacats elements patrimonials del territori, amb la seva voluntat de crear un circuit cultural, turístic i enològic.

Per aquest motiu, la família de l’Heretat Mont-Rubí, S.A. ha decidit posar en valor l’antiga ermita, conservar i fer recerca sobre la seva història i evolució; a través d’una intervenció de consolidació de la volta de l’absis que avui dia encara es conserva dempeus per evitar-ne el seu deteriorament o col·lapse, i una intervenció arqueològica per recuperar la planta de la nau i estudiar els moments de la seva amortització, usos i construcció que és, encara, desconeguda.

Els treballs d’intervenció, dirigits per Mireia Sabaté i amb la col·laboració de la restauradora Aida Alarcos, han consistit en la consolidació de la volta de l’absis conservat, la excavació de l’àrea interior de l’edifici i, posteriorment la restauració volumètrica i consolidació dels elements més intestables posats a la llum.