Vine a col·laborar amb nosaltres!

Durant el proper mes es realitzarà una nova campanya d’excavacions per tal de seguir posant a la llum a un dels jaciments més rellevants del Penedès, que posseeix un sistema defensiu i urbanístic complex que el converteixen en un jaciment d’alt interès arqueològic i patrimonial.

El Puig del Cocodril és una fortificació o oppidum d’època ibèrica i un important enclavament estratègic de control del territori i del comerç, ja que visualment domina tota la vall de l’Anoia, l’antiga Via Heraclea (dita posteriorment amb la presència de la cultura romana Via Augusta) i una gran part del Penedès. A més, se situa en una zona fronterera entre els territoris compresos per les tribus cossetana i laietana.

La cronologia de la fundació del jaciment, que probablement es remunta al segle VI aC, i les fases més antigues de l’ibèric antic (dels segles VI-V aC), no han estat objecte encara d’excavacions exhaustives i només s’han identificat en els sondejos de la primera excavació de l’any 2017.

D’altre banda, el seu abandonament, probablement a finals del segle IV aC o principis del segle III aC, no respon als paràmetres habituals dels jaciments ibèrics de la zona, que sovint son abandonats o destruïts a partir de la plena implantació de la cultura romana al territori en el marc de la Segona Guerra Púnica que va enfrontar romans i cartaginesos entre els anys 218-201 aC (finals del segle III aC).
En la campanya d’excavacions d’enguany es preveu seguir intervenint en la descoberta d’un recinte complex, l’edifici 1, situat al centre del jaciment que delimita les restes que es troben adossades a la muralla i les torres defensives per tal d’anar definint millor l’urbanisme interior del jaciment.

La intervenció, dirigida i duta a terme per la cooperativa ArqueoVitis, forma part del projecte de recerca “El canvi cultural a la Cessetània Oriental durant la Protohistòria i l’època romano republicana”, aprovat per la Direcció General del Patrimoni Cultural coordinat des del Centre d’Estudis Cossetans amb la direcció del Dr. Rafel Jornet i Niella. Aquesta campanya serà possible gràcies al finançament de l’Ajuntament de Subirats, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona i les subvencions per projectes de recerca del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

A banda de les portes obertes que realitzen al jaciment un cop acabada la intervenció per mostrar els resultats de les excavacions, durant la campanya s’ofereix la possibilitat de participar i col·laborar amb l’equip de recerca, conèixer el jaciment i la feina de l’arqueologia des de dins i viure l’experiència de descobrir la història. Els dies assenyalats seran el dilluns 25 i dimarts 26 de març, en horari de matins. Hi haurà deu places per dia i cal ser major d’edat. Els majors de deu anys podran participar acompanyats d’un responsable adult en tot moment.

Per apuntar-se cal escriure a: arqueovitis.activitats@gmail.com.