Els treballs efectuats entre els anys 2016 i 2017 en els terrenys de l’Heretat Segura Viudas, al municipi de Torrelavit, han permès identificar evidències de l’existència d’una petita granja d’època ibèrica. Aquests treballs són un encàrrec de Joan Guasch de la Kantera Creativa i l’Heretat Segura Viudas a la cooperativa ArqueoVitis.

Les troballes arqueològiques inclouen centenars de fragments ceràmics d’època ibèrica, datats entre els segles IV i III aC, i entre les quals en destaquen restes d’àmfores, tenalles i plats. Al llarg d’aquesta recerca, s’ha pogut identificar materials de totes les èpoques històriques: contemporània, moderna, medieval i antiga. Però, sorprenentment, s’hi ha trobat una excepcional quantitat de peces ceràmiques d’època ibèrica.

Gràcies a les ceràmiques trobades i al tipus de recipient al qual pertanyien (àmfores, tenalles i plats), els arqueòlegs podem certificar que el jaciment ibèric descobert era un assentament rural del període IV-III aC propi dels cossetans, la població ibèrica que habitava l’actual Camp de Tarragona. Tant l’àmfora com les tenalles i el plat remeten al cultiu, emmagatzematge i consum de cereals i vi – a una vida quotidiana establerta fa més de dos mil anys a la vora del riu Bitlles, als actuals terrenys de l’Heretat Segura Viudas.

Més informació:

Pàgina web de l’Heretat Segura Viudas