El monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, actualment l’església parroquial del poble, va ser un priorat benedictí fundat al segle XI, i que compta amb gairebé 800 anys d’història monacal. Començat a recuperar als anys 60 del segle XX, vàries han sigut les intervencions arqueològiques i de restauració que s’hi han realitzat, amb l’objectiu final de poder obrir les seves portes als visitants i socialitzar el gran patrimoni cultural que suposa tan en el context del Penedès com en el del romànic català.

La visita pel monestir permet conèixer els diversos espais que formen el conjunt arquitectònic. En primer lloc tenim la nau de l’església, on s’explica les diverses fases constructives i de reformes que va anar experimentant, des de la fundació romànica fins a les últimes reformes realitzades a finals del segle XVIII. Cal destacar-ne la façana, amb una portalada que presenta una decoració escultòrica romànica. En segon lloc tenim la sagristia, funció actual de l’espai però que gràcies a la conservació de dos sarcòfags ens permet saber que antigament hi havia hagut un petit santuari familiar. Posteriorment es visita el claustre, també d’estil romànic, amb un interessant conjunt de columnes i capitells. Finalment es puja a la torre del campanar, on s’explica les diferents decoracions escultòriques que presenta, a més de gaudir de les vistes del poble, de l’entorn i del paisatge de la plana penedesenca.

Paral·lelament a aquesta visió artística i arquitectònica, la visita també inclou una vessant històrica, ja que s’expliquen els orígens del monestir, la seva evolució al llarg dels segles i la seva transformació -convulsa- cap a l’església parroquial que és ara. En aquest camí es van esmentant personatges importants com els comtes de Barcelona o Mir Geribert, i monestirs significatius com Sant Víctor de Marsella o Montserrat, sense oblidar-nos mai dels monjos i els abats més destacats que van fer vida en aquell cenobi. 

Visites guiades

 • Regulars: 1r i 3r dissabte de mes a les 11h i 12h.
  • Entrada general: 5€
  • Entrada reduïda: 3,5€
 • Concertades per grups
  • Data i hora a convenir
  • Preu mínim de 65€ per servei. A partir de 10 persones, preu habitual per persona (reduïdes o generals).

Per informació i reserves:

arqueovitis.activitats@gmail.com

o al +34 606.86.69.79 (de Dilluns a Divendres, de 9 a 17h)

* Es defineix l’ENTRADA REDUÏDA en els següents casos:

 • + 65: Persones iguals o majors de 65 anys
 • Estudiants: persones que s’acreditin amb un carnet d’estudiant vigent.
 • Joves de 13 a 17 anys: persones que acreditin tenir aquesta edat en el moment de fer la visita.
 • Carnet Jove: persones amb el Carnet Jove vigent.