El proper mes de setembre, entre els dies 4 i 16, tindrà lloc la primera campanya d’excavacions arqueològiques a la Timba de Sta. Bàrbara a la banda municipal de l’Arboç.

La Timba de Santa Barbara forma part del projecte de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona El canvi sociocultural a la Cessetània oriental (Penedès i Garraf) durant la protohistòria i l’època romana republicana: una perspectiva històrica i evolutiva i forma part dels projectes de recerca que subvenciona el Departament del Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’equip d’investigació està format per un jove grup d’arqueòlegs/gues de la cooperativa Arqueovitis i comptarà amb l’ajuda de col·laboradors/es de l’Arboç. Aquest equip també investiga en altres jaciments ibèrics del territori com la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, El Puig del Cocodril de Subirats i en Mas d’en Gual del Vendrell, entre altres.

El conjunt arqueològic de la Timba de Sta. Bàrbara té una extensió aproximada de 4 Ha, que coincideix amb l’actual bosc de pins dins els límits del Parc Natural del Foix, situat en un promontori rocós a la dreta de la carretera que porta de l’Arboç a Castellet.

L’any 2016 i durant l’estiu de 2017 s’han realitzat excavacions arqueològiques a la part més alta del jaciment, en una zona coneguda com el Planot de la Timba de Sta. Bàrbara, que pertany al municipi de Castellet i la Gornal, on està sortint a la llum les restes d’una potent fortificació de la primera edat del ferro o època pre-ibèrica (segles VII-VI aC), amb una presència significativa d’àmfores fenícies, que esdevenen els primers contenidors que porten vi al nostre territori.

A la zona oest d’aquest conjunt arqueològic, mirant a l’Arboç, es troba la zona coneguda amb el nom de Sota la Timba de Sta. Bàrbara, que se situa als voltants de la depuradora d’aigües a tocar a la riera del Marmellar i forma part del municipi de l’Arboç.

Es coneix des de fa anys que en aquesta zona apareixen materials ceràmics d’època ibèrica i alguns d’època romana. Alguns autors indiquen que podria existir un jaciment ibèric amb un camp de sitges. Tampoc es pot descartar una fase romana, per la seva proximitat a l’antiga via Augusta, com suggereixen alguns fragments d’àmfores romanes identificades durant les visites a la zona.

L’objectiu d’aquesta primera intervenció arqueològica és realitzar una prospecció visual al terreny que ocupen les quatre parcel·les d’aquesta zona i procedir a realitzar diversos sondejos per comprovar si al subsòl existeixen restes arqueològiques. Aquest treballs esperem que permetin caracteritzar el jaciment a nivell cultural, cronològic i tipològic, i comprovar si ens trobem davant la continuació de la fortificació i hàbitat documentat a la banda de Castellet, o bé té una funcionalitat diferent.

Aquesta primera campanya d’excavacions és possible gràcies al recolzament logístic i econòmic de l’Ajuntament de l’Arboç, la Diputació de Tarragona i la gentilesa dels propietaris de les quatre parcel·les on se situa Sota la Timba de Sta. Bàrbara: Marcelino Mañé, Antonia Alborna, Buenaventura Pujol i Jaume Alborna, que han facilitat l’autorització per poder iniciar les excavacions.

Així mateix, cal agrair les facilitats prestades al Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, a Ràdio l’Arboç i el cos dels Agents Rurals, per a fer realitat l’inici del treballs.

Vols col·laborar per descobrir les arrels de l’Arboç?

Ara ho pots fer realitat durant els matins dels dies 12, 13, 14 i 15 de setembre.  Disposem de places per a 2-3 persones pels dies indicats. L’esmorzar i l’assegurança anirà a càrrec del projecte. Obert a tothom.

Si vols més informació pots escriure a:

projectelatimba@gmail.com

arqueovitis@gmai.com

Telèfon: 606 866 979

Més info al web de l’Ajuntament de l’Arboç